Islamic Widget

Jadilah seperti si pohon semalu, bersama sifat malunya, ada duri yang tajam berbisa. Duri itu simbolik untuk sebuah perjuangan yang lahir daripada iman. Duri itu ibarat senjata yang mahu meruntuhkan semua kemungkaran yang ada. Itulah senjata buat seorang mujahidah...

Marquee

Rabu, 9 Jun 2010

Satu Harapan~Bismillahirrahmanirrahim,...
(Mungkin dongeng semata...)Mungkin...

Tatkala ini aku meratap ..mnginsafi kelemahan diri...Ya Allah sesungguhnya Engkau telah menetapkan takdir yang terbaik untuk diriku...Alhamdulillah Ya Allah..

Mengenangkan kembali saat pertama aku menjejak kaki ke SMAPK.. betapa ribuan keluhan timbul dalam hati juga termuntah di mulut.. Namun ..saat ini ..aku kembali sedar..nikmatnya aku dapat menetap disana.. dan menjadikan seolah -olah aku ditimpakan dengan satu tanggungjawab yang agak besar..-membimbing rakan2 ku di kampung kembali ke jalan yang lurus..

Semalam.. Ketika pulang dari tuisyen Cikgu Syah..dengan bahang sang suria menggigit badanku yang semakin berpeluh ini.. rakanku, Islah..memulakan bicara..
"Ha..Izzati .. ni..Aisyah (bukan nama sebenar..semua dalam ni bukan nama sebenar kecuali Izzati dan Cikgu Syah..) pesan kat aku..dia suruh aku bagitau hang.. Hang tau x ..Joyah sekarang dah pandai touching.." Aku dengan muka blurr bertanya kembali.. " Touching tu ape??"
"adooi..Izzati..hang ni kuno betul lah..Touching tu pegang2.."
"oowh..yer ke.. dengan sapa??" tanya ku lanjut.. "tak kan ngan pempuan kott..kalau x..aku x cakap la..dengan form4..hang tak kenal.."
Aku agak terkejut.."Gila apa...JOyah dah start touching..biar betul..rakan yang agak rapat dengan aku itu bersikap begini..sukar dipercayai.." detik hatiku..

"Bukan tu ja.. ada lagi..Saleha..lagi teruk..hang tau kan taman permainan kat belakang rumah aku tu..kan ada papan gelongsor yang dah lama..tu...ha..depa duduk berdua-duaan dalam tu..buat apa lagi..maksiatlah.."
Aku beristighfar panjang..Tapi memang aku kenal hati budi Saleha..Sejak di tahun6..aku sudah nampak temberangnya..apatah lagi sudah meningkat remaja..moga Allah mengurniakan Nur Nya satu hari nanti kepada sahabatku ini..

"Tak habis lagi..sekarang kisah Aminah pulak.. " "Aminah?? Eeeh..Aminah pun ada masalah..Biar betul.." Gadis yang berperwatakan lembut , sopan, cukup dengan sifat keperempuanan itu pun ada masalah..?? "Ada ada je lah diorang ni.." bisik hatiku..
Sambung rakanku.."Ini memang teruk ..dia merokok..buat banyak masalah disiplin, kes jenayah..sampai hari tu..kena gantung sekolah.. Dan ...yang hebatnya.." Islah terdiam..sengaja mungkin..ingin menimbulkan seribu satu persoalan dalam mindaku.. "Apa??"
"Dia hisap dadah.."

"Astaghfirullahal a'zim" ..Sekali lagi aku beristighfar panjang.. hatiku seolah-olah diremuk oleh berita yang amat mengecewakan itu.. Tak dapat aku bayangkan..wajah suci yang bertahun-tahun bersamaku itu kini rata2 sudah dicalari oleh musuh negara..dikuasai oleh nafsu yang menggila!

"Nau'zubillahi Min Zaalik" Ya Allah bala apakah ini?? Bagaimana boleh jadi sebegini..??
Ya Allah lindungilah kami dari hasutan Syaitan yang DIREJAM!!..

"ASTAGHFIRULLAH !! Islah..apa ni.." Aku mula berkata-kata setelah lama membiar mulut ini terkunci. "Ntahla..aku pon x paham dengan depa ni.. depa x sayang mak bapak ka? Dah x ingat dunia.. Yang pastinya..Aisyah suruh aku bagitau hang..sebab ..dia nak suruh hang bagitau depa..nasihat depa..ubah depa balik.."

Ubah mereka.?? Persoalan yang maha dahsyat timbul dalam hatiku.Mampukah aku sebagai insan yang lemah . Yang juga hina pada pandangan Sang Pencipta. Mungkin kerana aku satu2nya rakan terdekat mereka yang bersekolah di sekolah agama, mereka meletakkan tanggungjawab itu di bahuku. Ya Allah tanggungan ni amat berat untuk aku laksanakan.!! Tapi sesungguhnya aku tahu.. Allah tak melontarkan sesuatu ujian itu andai hambaNya tak mampu menanggunya. Tapi aku tidak pernah menghadapi situasi seteruk ini!!!
Seteruk2 aku betulkan orang hanyalah dalam sekecil2 perkara seperti couple, chat di laman web sosial dan yang seangkatan dengannya. Tidak pernah seberat ini. Ya Allah aku tak mampu. Aku tak mampu mengembalikan mereka ke jalan Mu.. Aku kebuntuan. Tidak tahu apa yang harus aku lakukan..

Di hamparan sejadah sahaja mampu aku luahkan. Menangis, merintih agar diriku juga diri rakan2ku dikurniakan sinar Hidayah Nya yang terang.. yang mampu membersihkan hati ini dari noda2 hitam yang telah lama melekat di hati yang kelam ini..
Kini itu sahaja yang mampu aku lakukan. Menangis di hadapan Yang Maha Menerima Taubat.
Apakah langkahnya..aku sendiri tidak tahu. Apa yang boleh aku lakukan. Aku tinggal di asrama. Hidupku bukan bersama mereka. Aku sudah tidak kenal hati budi mereka yang jauh berbeza ketika kami masih di zaman kanak2 dahulu. Jauh berbeza. Aku hanya dengar dari mulut orang . Bukan melihat dengan mata kepalaku sendiri semua perkara ini terjadi. Semuanya terjadi ketika aku seronok bersama rakan2 dalam suasan bia'h solehah. Aku tak pernah memikirkan mereka di sini. Aku langsung lupa kerana merasa betapa bahagia hidup dalam suasana Islam yang aku inginkan. Di dalam mahligai yang amat aku cinta. Smap Kajang.
Ya Allah .. Di akhir kalam ini..Aku memohon agar Engkau tunjukkanlah aku jua rakan2 ku Hidayah Mu..Jangan..Jangan Ya Allah Engkau pesongkan hati-hati ini hingga kami jauh meninggalkan Engkau entah ke mana.. Limpahkan rahmatMU atas diri kami Ya Allah..Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Menerima Taubat...


P/s: Kepada pembaca..diharapkan agar dapat bersama berdoa akan perlindungan rakan2 ku ini dari sebarang perbuatan yang dikeji. Doakan mereka agar dapat menemui Hidayah Allah agar mereka segera bertaubat.. Amiin..Semoga perkara ini tidak betul2 terjadi atas rakan2 ku..
Sepenuh pengharapan dariku..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...